Национално сдружение за защита на моряците (НСЗМ), със съдействието и подкрепата на кмета на Бургас Димитър Николов, открива дарителска сметка за подпомагане семействата на загиналите и изчезнали бургаски моряци от кораба "Ванеса".

Срокът за набиране на средства е до края на месец февруари. Събраната до тогава сума ще бъде разпределана по равно между деветте моряшки семейства.

Заради факта, че не са открити телата на седем от нашите моряци, няма възможност близките им да получат обезщетение или застраховка, което ги лишава от средства за препитание в този труден момент, казаха от пресслужбата на община Бургас.

Дарителската сметка за подпомагане семействата на загиналите и изчезнали моряци от кораба "Ванеса" е открита в "УниКредит Булбанк" АД: IBAN: BG67UNCR70001501484562 BIC: UNCRBGSF.

Със средствата по сметката ще имат право да се разпореждат капитан Христо Маринов, председател на НСЗМ, и Красимир Панайотов - втори помощник капитан на кораба "Ванеса".

Същевременно Министерството на транспорта съобщи, че в Киев заседава комисията, разследваща потъването на кораба "Ванеса".

Комисията е назначена от министър-председателя на Украйна Юлия Тимошенко. В заседанието участват българските експерти от Звеното за разследване на морски произшествия и аварии към Министерството на транспорта на Република България и представители на посолството ни в Украйна.

На заседанието Комисията ще анализира и обобщи събраната до момента информация за потъването на "Ванеса".

В края ще се изготви доклад с констатации и предложения до Министерството на транспорта и съобщенията на Украйна за по-нататъшни действия.

С това заседание се слага край на първия етап от разследването на причините за катастрофата.