Кметът Георги Георгиев направи първа копка за изграждане на първи пречиствателен модул на пречиствателна станция за питейни води “Чеканица”.
“Днес на 1 март даваме старт на изграждането на втората пречиствателна станция за питейни води в Ботевград. Преди повече от една година открихме пречиствателната станция в местността “Власов рът”, която осигурява 80 литра в секунда пречистена вода за кварталите, които се намират в югоизточната част на града – кв. “Васил Левски” и кв. “Изток”. Днес поставяме началото на нова пречиствателна станция в “Чеканица”, която ще осигурява 80 литра в секунда пречистена вода за останалата част на града”, каза кметът на общината. Той съобщи, че преди осем месеца общината е провела конкурс за избор на изпълнител на обекта. Конкурсът е спечелен от българската фира “Елфи Тех” – Стара Загора, с ръководител проф. Жеко Ганев. По негов проект е изградена и пречиствателната станция на Власов рът. “Принципът на новото съоръжение ще е подобен като този на пречиствателната станция на Власов рът – озониране на водата. Новата обаче ще e по-модерна, тъй като през последните две години има технологични постижения, които ще следваме при изграждането”, каза проф. Ганев.
За новата пречиствателна станция ще бъде осигурена целева държавна субсидия в размер на 820 000 лева. До отпускане на средствата разплащането ще се извършва от собствени средства на общината, съгласно решение на ОбС. Това уточни кметът Георгиев по време на церемонията по полагане на първата копка. Той съобщи, че премиерът Бойко Борисов е обещал да бъдат осигурени и 600 000 лева за довършване на пречиствателната станция в Литаково.