За 2 часа и 20 минути ще стигаме вече с влак от София до Видин след модернизацията на жп линията Видин - София.
По думите на Нисим Примо, заместник-директор "Стратегическо развитие и инвестиционни проекти" в Национална компания „Железопътна инфраструктура" пред агенция „Фокус", това ще стане в резултат на изграждането на ново трасе, което ще отговаря на съвременните изисквания за движението на влаковете.
То ще бъде част от изграждащата се европейска железопътна мрежа.
Проектът предвижда увеличаване на капацитета на железопътната линия. По нея ще се движат повече влакове и ще се превозват повече товари.
Голяма част от жп линията ще преминава от Видин до София по ново трасе, а не по съществуващото. Изцяло по ново трасе ще се движи влакът от София до Мездра. Новата среда ще минава през Ботевград и с поредица от тунели ще излезе под Стара планина при Столник, откъдето ще се включи в жп линията София - Пловдив и през Казичене ще стигне до София.
Минималният радиус на кривите, които могат да бъдат изграждани в новия проект, е 1500 метра, а максимално допустимият наклон е 12,5 на 1000, което означава, че на един километър изкачването не трябва да превишава 12,5 метра.
По думите на Нисим Примо общата дължина на проектното трасе се предвижда да бъде 222.5 км, а прогнозната стойност на проекта е 2 680 000 000 евро.