Честването на националния празник в Ботевград започна с издигане на българския трибагреник от кмета Георги Георгиев. По традиция бяха издигнати знамената на общината и на Европейския съюз. 
След церемонията по издигане на флаговете се проведе празнично шествие до църквата „Свето Възнесение Господне”. На път за храма общинското ръководство поднесе венец на паметника на Свободата пред сградата на новия исторически музей.
В двора на църквата отец Тошко отслужи панихида в памет на всички воини, отдали живота си за освобождението на България. Осем от тях, загинали в боя под Маркува чукла, Арабаконашки проход, са погребани в двора на храма „Свето Възнесение Господне”. Първият паметник е на подпоручик Войницки, убит на 21 ноември 1877 година. Втроия на подпоручик Волков, умрял от раните си на 25 декември 1877 год., и двама руски воини с неизвестни имена. Третият паметник е на капитан Ушаков, умрял в Орхание, и трима руски воини, на които не се знаят имената.
В знак на признателност към героите цветя и венци пред техните паметници поставиха: депутатът от ГЕРБ за София област Даниел Георгиев, Виктор Митьонкин – първи секретар на посолството на Русия у нас, кметът на общината Георги Георгиев, зам.-председателите на ОбС Иван Начев и Йорданка Лалчева, съветници, представители на общински фирми, политически и неправителствени организации, училища, детски градини и граждани.
Празничната програма на община Ботевград по повод 133 години от Освобождението на България ще продължи с тържествен концерт, който ще започне от 17.30 часа в големия салон на читалище „Христо Ботев”. От 18.30 часа ще се проведе тържествена заря-проверка пред паметника на Васил Левски.