С тържествена церемония в мразовития и снежен 3 март под звуците на националния химн беше издигнат трибагреникът пред паметника на Незнайния воин.

Президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов прие строя на почетната гвардейска рота по повод Националния празник на България.

Около 300 души не се уплашиха от студа и снега и дойдоха, носейки български флагове пред паметника на Незнайния воин, за да положат цветя в памет на загиналите за оснобождението на страната.

Строгата проверка със скенер на влизане в площада забави някои от гражданите, но в крайна сметка и те бяха допуснати преди да приключвали официалната церемония.

По-късно стотина души се събраха пред сградата на президентството, за да видят церемонията по тържествената смяна на почетния караул.

Държавният глава, премиерът Бойко Борисов, председателят на народното събрание Цецка Цачева и военният министър Аню Ангелов поднесоха венци и цветя пред паметника с вечния огън до църквата „Св. София".

Президент и премиер размениха хладни реплики по протокол.

Всички присъстващи почетоха паметта на загиналите по време на Руско-турската освободителна война с минута мълчание.

На тържествената церемония присъстваха още вътрешният министър Цветан Цветанов министърът на външните работи Николай Младенов, началникът на българската армия ген Симеон Симеонов , зам.-председателят на народното събрание Георги Пирински, много депутати и чуждестранни посланици в България.

Сред официалните гости бе и експремиерът Симеон Сакскобургготски, както и новият шеф на ДАНС Константин Казаков.

Националният празник на България почетоха още много духовници, а на площада пред паметника на Незнайния воин дойде и спорещият за Главното мюфтийство Недим Генджев.

На въпрос от какво България все още не се е освободила външният министър Николай Младенов заяви: "От страха си от конспирации които все още ни се въртят в главата."
Той посочи още че би искал на днешния ден повече хора да се замислят за всичко останали по света които все още не са се освободили и затова по какъв начин може да им се помогне.

Междувременно около 50 автобуса с привърженици на Атака от цялата страна спряха на паркинга пред Националната художествена галерия в изчакване на 13 часа, когато пред катедралния храм „Св. Александър Невски" започва традиционният митинг на националистите. Атакистите носят знамена на партията и развяват българския национален флаг.