На 3 март 2011 г. се навършват 133 от освобождението на България от османско робство и 133 години от подписването в Сан Стефано на мирния договор между Русия и Турция, сложил край на Руско-турската освободителна война.

Договорът е подписан на 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешния Йешилкьой, предградие на Истанбул. Документът бил предварителен и подлежал на одобрението на останалите Велики сили.

Според записаното в него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

Пълномощници от руска страна са граф Н.П.Игнатиев и А.И.Нелидов, а от турска страна - Савфет паша и Садулах бей.

Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).

Държавата се управлява от княз, избран от населението с одобрението на Великите сили и Високата порта. Парламентът е трябвало да изработи Органически устав (Конституция). Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар.

Договорът предвижда да се плаща специален данък на Високата порта.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.

За съжаление, големите европейски сили, известни като Великите сили, не допускат съществуването на голяма по територия и население държава на Балканите.

Няколко месеца по-късно през юни 1878 г. на Берлинския конгрес картата е прекроена, а България - разпокъсана.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство.

Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението.

10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за Национален празник.

Тържествени чествания по повод Националния празник на България ще има в цялата страна.

Церемония по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в София ще се състои днес в 11.00 ч. Ще участват президентът Георги Първанов, председателят на парламента Цецка Цачева и премиерът Бойко Борисов.

В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред парадния вход на сградата на президенството.

Вечерта ще се проведе тържествена заря-проверка на площад "Народно събрание", на която държавният глава ще произнесе слово. На нея ще присъстват също председателят на Народното събрание и министър-председателят.

По-късно президентът и съпругата му ще бъдат домакини на традиционния прием по повод Националния празник в Националния исторически музей.