Кандидатурата на Георги Близнашки е първата, номинирана от столична организация “Слатина” на БСП, която ще бъде внесена за обсъждане в Националния съвет на партия.
Преподавателят по конституционно право Близнашки  се е състезавал с кандидатурата на Стефан Данаилов.
“Смятам, че  трябва да се засили интелигентното присъствие в българската политика.. Освен хора на действието, трябва да има и хора на разума. Така прием номинацията ми за кандидат-президент. Аз съм бил ясен и последователен в своите позиции досега. Винаги съм защитавал демокрацията, републиката, парламентарната държава”І заяви пред наш репортер Георги Близнашки.

“Георги Близнашки отговаря на конституционните изисквания да бъде издигнат за държавен глава. Той е български гражданин по рождение, а към датата на изборите ще е навършил 55 години – една чудесна политическа възраст, която съчетава активност и зрялост. Предлаганата от нас кандидатура не е често срещано в българския политически живот съчетание на интелектуалец и политик. Отличен оратор, притещаващ мощен полемичен талант и нестандартно мислене, проф. Близнашки е уважаван дори от политически опоненти на левицата, които успява да респектира със своята ерудиция и способност да отстоява аргументирано позициите си”, се казва в мотивите на слатинските социалисти.