Агенцията по заетостта, като член на мрежата „Европейски услуги за заетост” (EURES),  чрез Дирекция „Бюро по труда” – Ботевград, организира Ден на отворени врати на 23 март /сряда/ от 9.00 до 16 часа в център “Работа”, пл.“Незнаен воин” №7, ет.3.
Посетителите ще могат да запознаят с възможностите на мрежата „Европейски услуги за заетост” (EURES).
EURES (обединение на европейските служби по заетост) представлява мрежа за сътрудничество създадена от ведомствата, представящи обществени служби за заетост. Синдикатите и организациите на работодателите също участват като партньори. Целите на мрежата на EURES е да се улесни свободното движение на работна ръка в рамките на Европейското Икономическо Пространство (ЕИП), състоящо се от 27-те държави-членки на ЕС, Норвегия, Лихтенщайн, Исландия и Швейцария.
Главните цели на EURES са:
- да информира, напътства и съветва кандидати, потенциално готови да се преместят, относно възможностите за работа, както и относно условията на живот и работа в Европейското Икономическо Пространство
- да подпомага работодателите, които желаят да наемат работници и/или служители от други страни
- да насочва и съветва работници и/или служители и работодателите в транс-граничните региони
EURES е безплатна услуга, както за търсещите работа лица, така и за работодателите, и се подчинява на условия определени от отделните членове на EURES.
EURES разполага с мрежа от съветници, които могат да предоставят информация, помощ и подкрепа на търсещите работа лица и работодателите посредством личен контакт. Съветниците на EURES са подготвени специалисти, които могат да предоставят трите основни услуги на EURES, а именно информация, напътстване и настаняване или наемане на работа както на търсещите работа лица, така и на работодателите, с интерес към европейския трудов пазар. Съществуват повече от 850 съветници на EURES в Европа и техния брой нараства.
Данни за контакт и адреси на EURES-съветници от страната могат да бъдат намерени на страницата на Агенцията по заетостта www. az.government.bg в рубриката "EURES" - "EURES съветници в България”.