"От Бургас може да тръгне реална промяна за сваляне на правителството със законови средства", заяви след митинга срещу петролопровода Бургас-Александруполис лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Ръководители и представители на всички опозиционни политически партии се събраха днес на митинг пред Националния дворец на културата против петролопровода Бургас-Александруполис.

Това стана във времето, когато Георги Първанов и Владимир Путин даваха съвместна пресконференция.

Митингът се проведе по инициатива на сдружението за спасяване на Бургаския залив. В него участваха около 500 граждани от София, Свищов, както и от Бургас и Черноморец, откъдето бяха дошли шест автобуса.

На трибуната пред НДК се подредиха лидерите на Атака и ГЕРБ Волен Сидеров и Цветан Цветанов, на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев, представители на СДС, ДСБ, председателят на Общинския съвет в Бургас Валери Симеонов и общински съветници от Бургас.

Волен Сидеров заяви пред присъстващите, че всички присъстващи - граждани и опозиционни партии - показват "какъв ще е моделът на управление на България утре" и обявяват, че петролопроводът Бургас-Александруполис не е в български интерес.

"Не правете от Бургас Чернобил!", "Тройната коалиция - петролна мафия", "Искаме си морето", "Ние от народа не щем петролопровода", "Бургас Москве не верит" - това бяха само част от плакатите на митинга пред НДК срещу изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис.

Около 300 граждани от Бургас и Черноморец пристигнаха за участие в него. Към тях се присъединиха жители на Свищов и региона, които протестираха срещу строителството на АЕЦ "Белене". Те носеха почти 30-метров плакат, на който бяха написали "Помним Чернобил - не на АЕЦ "Белене! За екологично чист и безядрен Свищов".

В митинга участваха и представители на 6 граждански организации, които протестират срещу посещението на руския президент Владимир Путин в България. Те носеха плакати с надписи "Русия=КГБ - корпорация", "Путин=КГБ - олигарх", "Putin - go home and take your Gotze with you".

Асоциация "Анна Политковская" започна по време на митинга подписка за промяна името на парк "Владимир Заимов" в парк "Анна Политковская". Граждани от Бургас заявиха, че са готови да легнат на пътя на тръбата, ако петролопроводът започне да се строи.

Стоян Атанасов от СДС - Бургас заяви: "Нека подписват договора!Когато започнат да го строят, ние ще легнем на пътя на тръбата!". Участниците в митинга приеха декларация, в която призовават за провеждане на референдума за петролопровода Бургас-Александруполис на 17 февруари 2008 г., да се замразят всички действия по подготовка на строителството.

В декларацията се казва: "Присъствието на президента, премиера, управляващи от тройната коалиция и депутати от мнозинството не е желателно в Бургас до референдума. Дори не даваме гаранции за тяхната сигурност".

След митинга лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори на въпрос на БГНЕС дали този протеста може да се счита като начало на общи действия на всички опозиционни партии за сваляне на правителството и за предсрочни избори: "Това е обща позиция на всички граждански сдружения, екологични организации, политически партии, които мислят и защитават интересите на бургазлии, на България и на ЕС.

Защото Бургас е част от България, а България е част от ЕС". Помолен да коментира думите на Волен Сидеров, че днешният митинг показва модела за управлението на България в бъдеще, Цветанов каза: "Не бива да се прави такава аналогия, защото всяка една политическа партия има своята идентичност и тя може да бъде утвърждавана на база политическата платформа.

Но смятам, че се обединяваме около проблема и оценката за неспособността на правителството да решава актуалните проблеми на България. А подписва договори, които ние самите не знаем какви са те, какви са тежестите, само знаем, че сме обречени на евентуална екологична катастрофа".

Лидерът на ГЕРБ коментира и бързото положително решение на Министерски съвет за газопровода "Южен поток" днес така: "Това правителството колкото по-рано си отиде, толкова по-добре за държавата.

Следващото правителство, независимо кое ще бъде то, ще борави със задължително тежко наследство. Смятам, че не само Бургас-Александруполис може да обедини демократично мислещи български граждани. Обединение на гражданското общество в България и "Не!" на тази върхушка, която управлява страната".