Двама мъже, извършвали неправомерни въздействия върху електромери, са задържани от служители на ОДМВР-Стара Загора.

Г.Д.(32 г.) и С.М. (33 г.) попаднали в полицейския капан в хода на проведена вчера специализирана полицейска операция.

Установено е, че двамата специалисти „работели" от доста време, а техни "клиенти" били както частни лица, така и собственици на хотели, игрални зали и други търговски обекти. Срещу фиксирана предварително сума те извършвали различни технически интервенции на електромерите, като по този начин снижавали отчитането на потребената енергия с близо 70-80%.

Техническите операции изпълнявал предимно Г.П., който много добре умеел да манипулира всички видове уреди за отчитане на ел.енергията - механични, електронни и такива с дистанционно отчитане.

За „дейността" си от частен абонат те получавали около 400 лв., а за преправяне на уреди на промишлени и търговски обекти - сумите достигали до 5000 лв. От ползваните от тях лек автомобил „Ситроен Берлинго" и "Ауди А8" са иззети инструменти, уреди и електронни елементи.

Предстои извършването на огледи на установените манипулирани електромери съвместно с представители на електроразпределителното дружество и установяването на други абонати, възползвали се от "услугите" на двамата задържани.

По случая е образувано досъдебно производство. Работата по документиране на цялостната им престъпна дейност продължава.