Електронен калкулатор ще позволява на потребителите на ток в София и Западна България да изчисляват енергоразхода на отделните уреди в домовете си. Това съобщиха от „ЧЕЗ България”  - дружеството, което доставя ток за региона. Калкулаторът утре ще бъде качен на сайта на ЧЕЗ. Мярката е част от кампания за енергийна ефективност, която дружеството ще провежда до края на годината.

Предвижда се още с хартиените фактури за сметките да се изпращат и съвети към абонатите как да пестят електроенергия. Във връзка с тримесечното отчитане от ЧЕЗ подчертаха, че ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране реши то да бъде премахнато от 1 юли, дружеството ще се съобрази с решението на регулатора и веднага ще премине към едномесечно отчитане на електромерите.

Според енергото ДКЕВР няма да увеличи драстично цената на тока от 1 юли. И трите дружества, които доставят ток у нас, поискаха поскъпване на електроенергията с 10 процента. Преди дни обаче стана ясно, че регулаторът е склонен на увеличение от най-много 5 на сто.