Последно:
На 24-ия час от драмата в Сливен стана ясно, че похитителят не се е предал, изолиран е в трезора на банката и е под въздействието на голямо количество валидол.
На брифинг в Сливен главният секретар на МВР Калин Георгиев уточни, че 27-годишния мъж е заплашил да се самоубие. Има пистолет Байкал с голямо количество боеприпаси.
Оставили сме го за момента, тъй като вече не застрашава чужд живот, уточни Георгиев.
Подробности от брифинга...

Лъжлива се оказа информацията, че похитителят от сливенския клон на "Инвестбанк" се е предал.
30 минути, след като бе обявено, че заложническата драма е приключила, стана ясно, че изведеният от офиса на банката мъж не е похитителят. От МВР потвърдиха, като се оказа, че напусналият е МВР-психолог, преговарял повече от час.

    Сливенският похитител плаши със самоубийство
    Още...

Близо денонощие продължава кризата в клона на „Инвестбанк" в Сливен. Похитителят - 27-годишният Стефан Петров от Новозагорското село Кортен, освободи около 10.30 часа и последния заложник - счетоводителката Светлана Динева, след което започнаха дълги преговори между него и психолозите от МВР.
През цялото време плътен кордон от баретите от СОБТ бе оградил сградата, като дори в помещението влязоха няколко от спецовете. Стремежът обаче на силите на реда е Стефан да се предаде сам, без да се налага употребата на силови методи.

Преди това похитителят се разкая за стореното, освободи всички и се отказа от исканите пари.

    Борисов призовава от НС:
    Да не се притеснява, че някой ще го застреля, един шамар няма кой да му удари, да се предаде
    Още...

Преди секунди завърши драмата в Сливен и последното момиче е пуснато, обяви по-рано днес в парламента премиерът Бойко Борисов, който пристигна от Сливен, където бе тази нощ във връзка с кризата. Информацията бе посрещната с аплаузи от депутатите.
Премиерът призова похитителят да не се притеснява, че някой ще го застреля.
И един шамар няма кой да му удари, подчерта Борисов и призова похитителят да се предаде.

Цветанов, който в момента е на посещение в Лондон, обясни, че на два пъти е разговаряно с нападателя чрез посредник. В момента преговаряме, за да се предаде. Той е сам. Всичко дължим на професионализма на колегите и на екипа, който преговаря, по-специално психологът, който беше на място, коментира вътрешният министър.

Запитан дали похитителят е поставил някакво условие, за да освободи държаните в плен, Цветанов отговори единствено, че искането не е нещо, което да е предизвикало и да е имало някакъв конкретен мотив и нагласа преди това. Похитителят единствено поиска да говори с роднините си, каза още той.

    Похитителят - мъж на 27 години от село Кортен, Нова Загора.

Малко преди 16:00 часа вчера въоръжен с пистолет мъж влезе в банката и направи опит за обир. В този момент в трезора нямаше клиенти, а само служители.

При заплахата на въоръжения мъж охраната реагира и се опитва да го спре, в резултат на което един от гардовете беше прострелян. 42-годишният Станчо Станев бе опериран по-късно в МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен.

    Никой от освободените заложници в „Инвестбанк" не е постъпвал в областната болница на Сливен „Д-р Иван Селимински". От болницата са осигурили легла в случай, че се наложи някой от тях да бъде приет. Екипите на болницата имат готовност за провеждане на прегледи, лечение и консултации с психолог.

„Операцията е успешна, но състоянието на пациента остава тежко. Изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров съобщи, че охранителят вече не е на командно дишане и диша самостоятелно.Мъжът е без опасност за живота.

Късно снощи похитителят започна да освобождава пленниците си.

Първа беше освободена 32-годишната Радина Терзиева, работила като кредитен инспектор в банковия клон. Тя беше пусната, когато въоръженият пожела да му занесат цигари и безалкохолно.

По-късно, към 04:15 още две от служителките на „Инвестбанк", държани като заложнички в офиса в Сливен, бяха освободени. На свобода бяха пуснати главната счетоводителка Ивелина Тенева и Мими Величкова, която работи като касиерка в банката.

Малко след 7 часа от сградата беше изведен още един от намиращите се вътре. За момента не е ясно кой е той, но най-вероятно става въпрос за втория охранител - Димитър Митков. След това похитителят освободи още една от държаните от него Ваня Димитрова. Малко преди 10 ч. тази сутрин беше освободена и Светлана Динева.

    Наградиха психолога, водил преговорите в Сливен
    Още...

По информация на БиТиВи в сградата на банката е имало още жена, която е успяла да се скрие в кабинета си по време на заложническата драма и похитителят не е знаел за присъствието й. Тя също е изведена невредима. Най-вероятно става въпрос за директора на Инвестбанк Клон Сливен Веселка Цонева.

Към 4 часа тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Сливен и лично пое ръководството на операцията по освобождаването на останалите държани в плен.

Припомняме, още от снощи в Сливен са и баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма, както и екип от Института за психология към МВР.

Похитителят е със стабилна психика, няма психически отклонения. Имал е трудна съдба, съобщават запознати. Осъзнава действията си и тежко приема факта, че е прострелял охранител. В резултат на преговори с психолози доста е смекчил позицията си.

От сигурен източник се знае, че се е държал добре със заложниците. В първите часове след инцидента ги е накарал да коленичат и легнат на пода на банката. Едно от исканията му е било да му бъде осигурена бронежилетка, най-вероятно за да си гарантира сигурността в първите минути след напускането на сградата.

В началото той използвал за посредник служителка на банката, но след това излязъл на няколко пъти сам и стрелял по полицейските коли.

Припомняме, още снощи ръководството на „Инвестбанк" опроверга твърденията за наличие на големи средства в похитения офис.

23 март е стандартен работен ден и клонът е работил с обичайната касова наличност, се казва в информация на централата на банката.

След 07.00 часа тази сутрин бяха разширени мерките за безопасност около сградата на „Инвестбанк" в Сливен. Новият по-широк периметър беше отцепен и журналистите бяха помолени да се отдръпнат. Предприемането на мерките се ръководи лично от комисар Ангел Даскалов от сливенската полиция, допълва sliveninfo.com.