Най-скъпият остров от архипелага "Свят" - "Марково" ("Markovo"), е продаден за сумата от 263 милиона долара, съобщи сайтът Arabian Business.

Името на купувача, заплатил рекордната сума за острова с площ 247 000 кв. метра в "азиатската част" на архипелага, засега не се съобщава. От компанията Nakheel, осъществила продажбата, не уточняват какво е предизвикало това голямо покачване на цената.

Досега островите от "Свят" се купуваха за 15-50 милиона долара. Преди "Марково" най-големите сделки в проекта бяха продажбите на "Шанхай" и "Ирландия". Архипелагът "Свят" се състои от триста изкуствени острова, разположени в залива на Дубай.

Площта им е от 23,2 до 83,6 хиляди кв. метра. Погледнати от въздуха, те представляват копие на континентите и големите острови на Земята. Архипелагът "Свят" се простира на обща площ от 55 млн. км, средната височина е 4 м над морското равнище, обграден е със стена, дълга 25 км и висока 6 км.

С пясък от пустинята и пръст, изсипани върху забитите в дъното на морето бетонни колони, един подир друг са изградени всичките изкуствени острови. Островите, които носят имена на континенти, държави и градове, имат различно предназначение.

Заобикалят ги водни "улици", до тях се достига с хеликоптер или лодка. До края на 2007 г. от "Свят" бяха продадени над 40 %.