Започна първата вълна от акции на Дирекцията за национален строителен контрол за събаряне на незаконни строежи на язовир „Ивайловград".

Мястото, където е разположено и т. нар. „Министерство на веселието", стана известно като „Веселото село" и „Митничарското село."

До 29 април ще бъдат премахнати 15 незаконни постройки. Рано тази сутрин към язовира се отправиха багери и друга техника, необходима за изпълнение на заповедта за събаряне.

Собствениците на повечето постройки не се появиха по време на акцията, освен един - собственик на бунгало, който започна да го разрушава сам.

"Няма да паднат само тези 15 постройки", заяви началникът на ДНСК Милка Гечева. От общо 169 заповеди за премахване в прилежащите територии на язовира 39 са влезли в сила и предстои тяхното изпълнение. 103 заповеди се обжалват, а според Гечева, броят им ще се увеличи, съобщава БиТиВи.

Припомняме, ДНСК издаде над 80 заповеди за събаряне на палатите, построени незаконно в чашката на язовира. Половината от актовете на строителния контрол са за масивни постройки, собственост на бивши митничари.

Сред постройките, които ще бъдат съборени, са 11 масивни едноетажни и двуетажни вили. Трофопост, стопанска постройка, гаражни клетки и бараки са останалите обекти, където ще действат багерите на ДНСК.

Част от заповедите на ДНСК за събаряне са влезли в сила, а други се обжалват от собствениците на имотите в съда.

По повод твърдения на собственици, че част от обектите са законни и са строени от държавата към държавни предприятия тя каза, че в настоящия момент не е възможно да се изследват събитията от времето на изграждането им, а няма строителни книжа, документи за собственост на терените, върху които се намират и по смисъла на закона не могат да бъдат определени като законни.

Информацията за премахване на незаконните постройки бе потвърдена и от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

По думите му този язовир има печалната слава на обект с най-голяма концентрация на незаконни постройки, като от проверени общо 195 обекта са издадени 169 заповеди за премахване.

Плевнелиев отбеляза още 44 от обектите са с неизяснени собственици и изрази недоумение как са наливани толкова пари в обекти, за които се оказва, че са с неясни собственици.

Той подчерта, че днешната акция на ДНСК е още едно доказателство за безкомпромисност към незаконното строителство.

ДНСК планира и проверки на основните пътни артерии, при които има голяма концентрация на временни обекти, каза още Плевнелиев и допълни, че тази година ще бъде направена проверка на всички общини за начина, по който обслужват гражданите.

Не искаме да плашим главните архитекти на общините, а да им помогнем , поясни Росен Плевнелиев.

Някои от незаконните постройки бяха заснети в хода на данъчната акция "Хеликоптер".

След скандалното разкритие за наличието на селището областният управител на Хасково Христо Данев разпореди да бъде направена пълна проверка край язовир Ивайловград.

Преди това премиерът Бойко Борисов заяви, че незаконно построените имоти ще бъдат съборени или конфискувани в полза на държавата.