Преди  час министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков преряза лентата на новия завод на „Инкотекс” в Ботевград за производство на светодиодни лампи. „В България годишно се изразходват 3.6 милиона мегават часа за осветление. Това е  половината от производството на един блок в Атомната централа в Козлодуй. При използването на светодиодни лампи се спестяват около 80% от енергията. Това означава, че би се освободила около 40 на сто от енергията, произведена от един от блоковете на АЕЦ. Тази енергия би могла да се изнася в чужбина или да се използва за други нужди” – заяви при откриването на завода министър Трайчо Трайков.
Той поздрави собствениците на завода, че правят инвестиции за зелени технологии, което се подкрепя и поощрява от сегашното правителство.
Лентата на новия завод прерязаха министър Трайчо Трайков и управителят на „Инкотекс груп” Пламен Дочев.
На откриването присъства и Юрий Соколов, президент на холдинга „Инкотекс”, както и партньорите им от Европа и Африка. Юрий Соколов заяви, че в заводите на холдинга се прозвеждат над 800 вида електронни изделия, които се продават в 28 държави в света.
Инвестицията за производството на светодиодни лампи е за 10 милиона евро и ще бъдат разкирити около 100 работни места.