Най-мащабната и модерна база за производство на термични принтери в Югоизточна Европа - APS Industrial Park, бе открита официално днес в Ботевград. Тя се намира на територията на Индустриална зона „Микроелектроника”. Лентата бе прерязана от кмета на Ботевград Иван Гавалюгов и чуждестранните инвеститори Паоло Визентини от Италия и Денис Монтагутелли от Франция в присъствието на много официални лица и гости.  


По български обичай церемонията по откриването започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от архиерейския наместник отец Борис. Последователно приветствени речи произнесоха собствениците на компанията. И двамата подчертаха, че не съжаляват, че са инвестирали в България и в Ботевград.  Паоло Византини сподели, че в самото начало – преди около 12 години, производството е обхващало един  етаж от сградата, а в момента заема пространство поне десет пъти по-голямо от първоначалното. 


„Развихме нашия продукт с български инженери, от София и Ботевград, сглобяваме принтерите и ги изпращаме до четирите краища на света с етикет „Произведено в България”, каза италианският инвеститор. Г-н Визентини изброи предимствата на България за инвестиции – подходящо географско положение, добра инфраструктура, квалифицирана работна ръка – добре обучени специалисти, които знаят чужди езици.  


Паоло Визентини поднесе специална благодарност на Дочо Стайков – управител на APS в Ботевград, за неговите заслуги за развитие на производството. „Именно той създаде тази приятелска и семейна атмосфера в компанията”, изтъкна г-н Визентини.  


„Гордеем се, че днес APS притежава 25 международни патента в производството на термични принтери и софтуер”, каза в словото си Денис Монтагутелли. По негови думи, днес България е страна, в която свободното предприемачество е мисия изпълнима. 


Думата бе дадена и на кмета на Ботевград. Иван Гавалюгов благодари на собствениците за това, че са решили да инвестират в Ботевград. „Според мен най-голяма благодарност трябва да изкажа на работниците и служителите на APS, тъй като считам, че с техния дългогодишен труд, всеотдайност и коректно отношение са убедили собствениците, че България, и специално Ботевград, е правилното място за техните инвестиции”, каза кметът на града. Той увери инвеститорите, че в лицето на община Ботевград винаги ще имат един коректен партньор и искрен приятел. 


От името на министъра на икономиката Божидар Лукарски поздравителен адрес прочете неговият съветник Владимир Каролев.„Вашата инвестиция е с изключително значение за икономическото развитие на региона. Тя превръща Ботевград в топ локация за света в областта на производството на термични принтери, където Вашите партньори от цял свят ще могат да се възползват от най-новите постижения в този бранш”, се казва в част от поздравителния адрес.  


След официалната част гостите бяха поканени да разгледат APS Industrial Park


Инвестицията в завода е в размер на 3 000 000 евро, осигурени от APS Group/ Advanced Printing Systems, водеща компания в световен мащаб в проектирането, производството и продажбата на термични принтери. Той е разположен в Ботевград на площ от 17 000 кв.м. и ще осигури още поне 120 работни места допълнително към заетите досега 150 души. В момента това е единствената производствена база на компанията в света и в нея ще се произвеждат над 6 000 000 принтера годишно, които са предназначени за износ в цял свят.