Само пет болници са нарушили правилата за избор на екип. Това съобщи здравният министър Стефан Константинов по време на семинар в Сандански.

От представените данни стана ясно, че от края на януари до края на март над 5 300 пациенти са ползвали услугата „Избор на екип в болниците", като най-често това се е случвало в университетските болници в градовете София, Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен, информира БНР.

Петте болници - нарушители са Първа градска болница, Царица Йоанна, ИСУЛ в София, болница "Свети Георги" в Пловдив, многопрофилната болница в Благоевград и онкодиспансера в Шумен. „Те са направили общо 74 нарушения", обясни д-р Стефан Константинов.

Той съобщи и кои са най-честите нарушения - вземане на пари над допустимите в наредбата, липса на съгласие за избор на екип и пропуски във воденето на електронния регистър.

Още около 31 болници в страната изобщо не предлагат „Избор на екип", в други 32 лечебни заведения пък нито един пациент не е ползвал услугата въпреки, че се предлага.