„Навлизаме в доста сериозна фаза на разпространение на COVID-19 в страната. Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците, които са на първа линия. Всички са изморени, част от тях са болни, някои са и в реанимация, други са карантинирани. Имаме нужда от помощ. Решение виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално тези в специализираната извънболнична помощ – специалистите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, за всички, които имат нужда от тях“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерството на здравеопазването. 


Той посочи, че ще настоява кметовете на общините, където има сериозен недостиг на медицински специалисти, да проведат срещи с директорите на лечебните заведения и с лекарите в извънболничната помощ. Целта е да бъдат намерени варианти те да бъдат назначавани в болниците, за да подпомагат колегите си, като съответно за това ще получават възнаграждения.


Министърът на здравеопазването заяви още, че чрез конферентна връзка с ректорите и деканите на медицинските университети и факултети ще бъде обсъдена възможността студенти, които са в шести курс, да помагат на лекарите в лечебните заведения, като това ще им се признава за стаж.