Най-малко 30-тина бунтовници са били убити, а десетки са били ранени при атаката на либийските проправителствени войски срещу Мисрата, предаде Ройтерс.

През последните дни войските, верни на Кадафи, разгръщат широкомащабна акция срещу опозицията.

Либийските бунтовници заявиха, че са отблъснали атака на правителствените сити срещу града и приветстваха "положителната промяна" от страна на НАТО, след като алиансът извърши няколко въздушни удара срещу силите на Кадафи в района.

Боевете били съсредоточени на пътя към контролираното от бунтовниците пристанище на Мисрата. Представител на бунтовниците каза, че НАТО е умножила ударите срещу обсадилите града правителствени войски.

От вчера силите на НАТО предприеха промяна. Те бомбардираха най-малко четири обекта, намиращи под контрола на силите на Кадафи в Мисрата.

Междувременно източник от НАТО съобщи, че за последните два дни коалиционните сили са унищожили 17 танка на правителствените сили. Според данните 15 от танковете са унищожени в района на град Мисрата в северозападната част на Либийската Джамахирия, който град е подложен на атаките на силите, верни на либийския полковник.

Други два танка са унищожени в град Брега в източните части на страната.

По-късно два хеликоптера на опозицията, нарушаващи забраната за полети над Либия, бяха свалени от правителствените войски в близост до град Брега.

Силни експлозии разтърсват град Адждабия втори пореден ден. Според очевидци в контролираната от опозиционните сили територия на изток от града са чути около 10 силни експлозии. Над града се издигат огромни черни облаци дим. Противниците на либийския лидер Муамар Кадафи водят борба със силите на режима за стратегическата пътна връзка към източните крайбрежни и пустинни главни пътища в Либия.
 
След като напреднаха към петролния град Брега, опозиционните сили бяха изправени пред контра-офанзива на силите на Кадафи, която ги изтласка обратно към Аждабия.

От средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.