Европейският парламент ще гласува на 4 юни резолюцията си за приемането на България в Шенгенското пространство. Това съобщи пред bTV в Брюксел евродепутатът Карлуш Коелю. Той изготви доклад за готовността на страната ни за приобщаването към общото европейско пространство за пътуване без граничен контрол.

Според него България отговаря на необходимите критерии повече, отколкото някои страни, които вече са членове на зоната. Евродепутатът направи това изявление, след като се срещна днес в ЕП с български народни представители.

Зам.-министърът на външните работи Димитър Георгиев заяви, че се очаква до края на месеца да бъде приет окончателно докладът на Европейската комисия за приемането ни в Шенген.

Георгиев посочи, че до 19 април страната ни трябва да отговори на всички поставени въпроси от държавите-членки на шенгенското пространство, които се съмняват в готовността ни. По думите му до този момент подобни въпроси не са били поставяни.

Междувременно на пресконференция в МВР Валери Веселинов, директор на дирекция „Консулски отношения" в Министерство на външните работи съобщи, че за 15 минути ще се издават визи по външната граница на ЕС. Такива документи ще се издават предимно за хуманитарни цели.

За да издаваме визи на границите си, е изграден модерен визов център, обучени са и служители на „Гранична полиция". Всичко това е част от изискванията към България за присъединяване на към шенгенското пространство. От граничните пунктове ще има директна връзка с информационната система във Външно министерство.

Веселинов поясни, че няма да се издават големи количества визи на границите ни - броят им ще бъде около 300 годишно. За сравнение, миналата година България е издала 670 000 визи в консулските си служби по света.

Страната ни е усвоила всички предвидени средства по инструмента „Шенген". С това се похвали зам.-вътрешният министър Димитър Георгиев. Средствата възлизат общо на 128,9 млн. евро. 11 от тях са инвестирани по изпълнение на техническите параметри за Шенген. С тях са закупени 3 хеликоптера, 11 кораба, високопроходими автомобили. Тези пари са използвани и за изграждане на Центъра за чужденци в Свиленград.

По думите на зам.-вътрешния министър, тактиката на България, за да убеди скептиците за нашето присъединяване в Шенген, е да дава точна и прозрачна информация.

Стана ясно още, че по време на визитата си в Брюксел, която продължава и днес, вътрешният министър Цветан Цветанов е „договорил" френският му колега да посети България, за да се убеди лично, че сме готови за Шенген и да се изгради информирана и обективна оценка за присъединяването на нашата страна.