Официална автобиография на Стив Джобс - основател и CEO на Apple - ще излезе в началото на следващата година. Автор на книгата, озаглавена „iSteve: The Book of Jobs”, е писателят Уолтър Айзъксън, известен с бестселърите за живота на Бенджамин Франклин и Алберт Айнщайн. Книгата ще бъде издадена от Simon & Schuster, съобщи Асошиейтед Прес.

Айзъксън работи по биографията от 2009 година насам. Той е провел множество интервюта както със самия Стив Джобс, така и с членове на неговото семейство, колеги и конкуренти.

Досега са били написани няколко биографии на Стив Джобс, но създателят на Mac не е одобрил нито една от тях. Преди няколко години CEO-то на Apple критикува книгата iCon от Джефри Янг. Разрази се истински скандал, в резултат на който от Apple Store беше иззета цялата продукция на издателство Wiley & Sons, което пусна iCon.

В момента Стив Джобс е в отпуск по болест, но все пак участва лично в някои от важните анонси на компанията, като например iPad 2. Шефът на Apple се срещна също така и с Барак Обама, когато президентът потърси съвети от представители на ИТ индустрията.

Бъдещето на Apple след Стив Джобс е тема от особен интерес за анализатори и акционери в компанията. Имаше натиск да бъде определен предварително наследникът на Джобс, предвид неговото здравословно състояние и честите отсъствия от работа, но в крайна сметка предложението бе отхвърлено.