Има голяма вероятност продължението на касовата кино лента „Аватар" да бъде снимано на българска територия. Според в. „Телеграф" Джеймс Камерън е бил тайно у нас, за да направи оглед на терени, подходящи за продължението на култовия филм. Сред обсъжданите са Побитите камъни край Варна, Деветашката пещера край Ловеч, Дяволското гърло в Родопите, както и уютни заливи край Каварна. Когато чули новината наши актьори и каскадьори тутакси започнали да си подсигуряват евентуално място в лентата.

Клюката, че „Аватар" ще се снима у нас разкрили родни кинаджии, които видяли режисьора да оглежда места за снимки още в края на миналата година. Случката се повторила и в последните дни на март. От „Ню Бояна" - компанията организатор главно на снимки за чуждестранни продукции у нас, са запазили мълчание по случая „Аватар".

Иначе неотдавна Камерън официално обяви, че има намерение да снимка втора и трета част на „Аватар" и то наведнъж. Първата част му донесе приходи от 2,8 млрд. долара, заради което той се е активизирал още повече. Според информация бюджетът за новите му филми ще възлиза на около 200 млн. долара.

Сюжетът на втората част ще е най-вече под водата, а на третата във въздуха на Пандора и сред тайнствените острови от „летящия" минерал ънобтейний. Кадри от България ще бъдат включени предимно в третата част на филма, обсъждат още запознати.

Част от „Аватар 2" ще бъде снимана в Марианската падина, което е най-дълбокото място на планетата. Режисьорът отдавна е поръчал направата на специализирана апаратура.