Група от британски дами се снима гола за благотворителност. Жените от графство Йоркшир повтарят опита си от преди 10 години, когато предизвикаха сензация като направиха календар с актови пози, за да спечелят пари за изследвания на рака.

Календарът за следващата година вече е готов и може да бъде купен по интернет на адрес www.leukaemiashop.com.

От първоначалния екип този път пред камерата се изправят само половината. Най-младата е на 57 години, а най-старата - на 75. Вместо смокинови листа моделите ще се покриват с цветя и плодове.

Идеята за създаването на такъв календар възникнала още през 1999 г. Съпругът на едната от „моделките" Анджела Бейкър се разболял от левкимия. Първоначално жените искали да купят дивани за чакалнята на болницата, в която бил настанен.

Календарът обаче пожънал невероятен успех и то не само на британските острови, а и в чужбина.

Продадени са повече от 200 хиляди броя, а до днес печалбата от него е в размер на 2 225 859 евро, които са дарени за изследване на левкимията.

Жените се надяват, че новото издание ще донесе на благотворителната кауза поне такава сума. Инициативата на дамите от графство Йоркшир през 2003 година е  документирана и с филма "Календарни момичета" (Calendar girls). В него играe и носителката на Оскар Хелън Мирън.

Мъжът на Анджела Бейкър - Джон по-късно умира от болестта. Вдовицата му обаче е категорична, че той се усмихва, когато вижда какво са постигнали.