По случая с ученическото състезание в Пещера е назначена проверка и ако се окаже, че има такова сериозно нарушение, ще има сериозни последствия за тези, които са участвали. Това заяви във Варна просветният министър Сергей Игнатов, цитиран от „Дарик".

Припомняме, по време на състезанието „Координация, разум и действие" учениците в Пещера трябваше да сглобят партийния девиз „Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни". За всяка решена спортна логическа и историческа задача децата получаваха по една дума от него. Проявата беше организирана под патронажа на депутата от ГЕРБ Красимира Симеонова.

Министър Игнатов посочи, че ако информацията се окаже вярна, в случая има нарушение на два закона - на Закона за народната просвета и Закона за закрила на детето.

Той допълни, че в случая има и сериозно нарушение в морален план. „20 години ние, българите, се борим да излезем от тоталитарното общество, когато имаше политизиране на учебна и всякакви други системи. Тази борба, водена 20 години, не може да бъде зачеркната с лека ръка", коментира Игнатов.

Варненският депутат Павел Димитров, който е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ заяви, че на първото си заседание тя ще се занимае със случая в Пещера и ще излезе със становище.