Британският кралски двор публикува списъка с гостите на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън, в който влизат кралски особи, политици и обществени дейци, както и звезди от спорта и киното, военнослужещи и представители на благотворителни организации, се казва в комюнике на кралската пресслужба.

Сред поканените представители на "чужди кралски фамилии" е "цар Симеон ІІ и царица Маргарита Българска", пише в комюникето. Бившият български монарх /1943-1946/ и премиер /2001-2005/ е поставен на пето място сред височайшите короновани особи непосредствено след принца и принцесата на Астурия, престолонаследника на Бахрейн, белгийския принц Филип Сакскобургготски и неговата съпруга Матилде, султана на Бруней.

Бившият български монарх, кралица Елизабет ІІ и белгийският крал Алберт ІІ произхождат от една династия - Сакскобургготската. На сватбата ще присъстват също така представители на датската, гръцката, холандската кралски фамилии, а също така принцът на Монако и емирът на Катар. Заради трагедията в Япония, престолонаследникът на трона на хризантемата и неговата съпруга няма да присъстват.

Някои от гостите вече разказаха, че са получили поканите в светлокафяви пликове под формата на картички от тънък бял картон с корона и златни вензели на кралица Елизабет ІІ, отбелязва РИА "Новости".

Самата сватбена церемония ще се състои на 29 април в Уестминстърското абатство в Лондон.

Списъкът, публикуван днес, съдържа имената на гостите, които са потвърдили своето присъствие в абатството и е официален.

Сред поканените са - футболистът Дейвид Бекъм, с който принцът в качеството си на президент на английската футболна асоциация е бил посланик на неуспялата английска кандидатура за Световен шампионат през 2018; режисьорът Гай Ричи и музикантът Елтън Джон, които са приятели на Кейт и Уилям; актьорът Роуън Аткинсън, който се прослави не само като мистър Бийн, но и е приятел на бащата на жениха - принц Чарлз Уелски.

Тъй като сватбата не е държавно събитие, от политическите лидери ще присъстват само премиерът Дейвид Камерън и ръководители на правителствата на страните, членуващи в Британската общност, сред които австралийският и новозеландският премиери. "Всички посочени в списъка гости са поканени със своите съпрузи или партньори", се казва в комюникето. В поканите е посочен дрескод - военна униформа, фрак или делови костюм.

От 1900 гости поканени на самата церемония в Уестминстърското абатство около 650 ще присъстват на празничния обяд, който кралица Елизабет ІІ дава в Бъкингамския дворец. И едва 300 избрани ще бъдат гости на вечерния прием с вечеря и танци в Бъкингамския дворец, който същата вечер се организира от бащата на жениха - принц Чарлз. /БГНЕС