Областната дирекция на полицията – София до средата на април ще получи 36 нови автомобила

Това стана ясно от годишния отчет на работата на дирекцията днес.  На пресконференция след това министър Румен Петков даде добра оценка на дирекцията и подчерта, че броят на престъпленията е занижен с 220 в сравнение с предходната година, което се дължи на засиленото полицейско присъствие и по-добрата организация на работа на полицаите. Вътрешният министър уточни, че няма забавяне в работата на дознателите и има много добро взаимодействие с окръжната прокуратура. До средата на април областната дирекция ще получи 36 нови автомобила. На брифинга присъстваха още главен комисар Веселин Петров, директор на НСП и директорът на ОДП комисар Тодор Илиев.

През 2007-ма на територията на Софийска област са станали 3494 престъпления. От тях са разкрити 2227, което е 64%. Спрямо предходната година  разкриваемостта се е увеличил с 6 %. Най-добри резултати са постигнали районните полицейски управления в Елини Пелин, Годеч и Костинброд.

В Софийска област са станали 14 убийства, 12 от които са разкрити. Продължава разследването за убийството на кмета на Елин Пелин Янко Янков. В екипа освен полицаи са включени прокурори и експерти от Европейския съюз, отчетоха от ОДП-София днес. Според  комисар Тодор Илиев в най-скоро време щяло да има конкретни резултати от разследването.

Регистрираните през 2007 г. пътни инциденти са 3678 – с 4 повече от предходната, тежките катастрофи са 253/250. Тревожен е фактът, че броят на убитите  е увеличен с 15 спрямо 2006 г. /69/, а ранените са с 21 повече – 327. По-голямата част от тежките пъхни злорполуки са възникнали  вследствие груби нарушения на правилата за движение като превишена скорост, употреба на алкохол или неизползване на колани, констатират пътните полицаи