При специализирана полицейска операция „Хиените" тази нощ бе разбита престъпна група за кражба на луксозни автомобили. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.

Операцията е проведена във Велико Търново, Пловдив и Пазарджик и в района на магистрала „Тракия" при отбивката за Церово и Виноградец, съобщи Фокус.

Късно снощи пред хотел във Велико Търново е откраднат джип "BMW Х5" с румънска регистрация, след което крадците отпътували за Пловдив. Там, също пред хотел, са откраднали втори джип, с русенска регистрация и поели по стария път Пловдив - Пазарджик, откъдето преминали на магистрала „Тракия" и стигнали до отклонението за Велинград - Церово.

Автомобилите били укрити в лозовите масиви край пътя. Полицаите извършили заградителни мероприятия и при излизането на двата джипа, единият обърнал и се върнал в гористата местност. Другият обаче тръгнал директно срещу полицейския автомобил и се ударил в него.

Полициите отправили предупреждение за спиране, при което шофьорът се насочил към тях. Служителите на реда стреляли във въздуха, стреляли и в гумите, но колата не спряла, преминала покрай тях, при което закачила един от полицаите, който е леко ранен в крака.

Автомобилът продължил и след около един километър преследване, пропаднал в дере. При направения оглед е открит прострелян мъж, който бил мъртъв. В автомобила е намерен компютър за разкодиране на защитата на автомобили, с който е извършена кражбата, както и румънските номера на колата. След кражбата, крадците са му сложили пловдивски номера.

Колегите са предприели допълнителни действия за издирването на втория автомобил и преди около час той е намерен изоставен в района на Церово в гористата местност. В момента продължават процесуално-следствените действия, текат претърсвания на адреси на обектите от операцията „Хиените", каза още Цветанов.