Цероминията по откриването на новия Исторически музей в Ботевград започна с благодарствено слово на Симеонка Влайкова, заслужил краевед, заслужил гражданин на Ботевград и почетен председател на дружество „Орханиец”. "Новият музей е една дългогодишна мечта, която се сбъдна. От името на дружество „Орханиец”, на краеведите, на дарителите на музея, от името на ботевградчани искам да изкажа благодарност към всички, които спомогнаха да се осъществи това прекрасно дело. На първо място благодаря на кмета Георги Георгиев, който беше моторът, който завъртя колелата на машината за осъществяване на делото. Благодаря на арх. Весела Маркова, която така добре пригоди сградата на съда за исторически музей, както и на десетките историци, музейни работници, краеведи, строители, местни граждани, дарители, които също имат принос за осъществяването на това дело”, каза г-жа Влайкова.

Думата бе предоставена на Негово Високопреосвещенство Ловчанки митрополит Гавриил и архиерейският наместник отец Тошо Димитров да извършат тържествен водосвет за здраве и благоденствие на служителите в новия Исторически музей и на хората, които ще посещават сградата.

Поздравително слово произнесе кметът на Ботевград Георги Георгиев. „145 години исторически, културен и духовен възход на нашия роден Ботевградски край. Днес празникът ни е двоен, тъй като едновременно с честването на юбилея откриваме нов Исторически музей. Аз съм изключително горд, че тази чест се падна на мен и моя екип. В изграждането на музея общината вложи 1 100 000 лева, гласувани от ОбС. Тук е моментът да благодаря и на правителството, което ни съдейства старата съдебна палата да бъде реконстроирана в нов исторически музей – място, в което ще бъде изложено цялото културно-историческо наследство на родния ни Ботевградски край, а то е изключително богато”, каза градоначълникът. Той отправи пожелание към младите хора да посещават по-често сградата на историческия музей и да четат, и знаят историята на родния край, за да я предават на своите деца и внуци.

В знак на гостоприемство Георги Георгиев връчи на Цецка Цачева и Вежди Рашидов най-новия плакет на община Ботевград, който съдържа пет символа – герба на Ботевград, общинската администрация, новата църква, новото училище и новият паметник на Свободата.

„За мен е изключително удоволствие да споделя вашия празник и да бъда днес с вас. Това, което видях, ме зареди с оптимизъм за идните дни, защото аз няма де се уморя да повтарям, че град, който има славно минало, ще има още по-прекрасно бъдеще. Това, което вашите трудолюбиви ръце са съградили тук, е резултат от добро сътрудничество между местна и централна власт.
Всички вие, гражданите на Ботевград и ние, вашите гости, ще запазим в сърцата си тези неповторими мигове от откриването на новия музей. Нека да ви е честит, нека той бъде място за духовно преосмисляне на онова, което ние сме имали като народ и държава и онова, което ни очаква нас, като народ и държава”, каза председателят на Парламента  Цецка Цачева.

„Ние управляваме в едно трудно време на световна криза. Странно е, че точно в това трудно време в България се раждат много интересни нови неща. Днес видяхме в Ботевград една прекрасна спортна зала за деца, един уникален Дом за възрастни хора и най-страното е, че заставаме пред един музей – паметник на културата. Тук сте изградили нещо уникално – паметта на времето, паметта на историята, защото ако не я съхраним, бъдещото няма да има памет. Бъдете сигурни!  Народ, който в трудно време – в криза, изгражда своята идентичност и своята памет, той е народ герой!”, това каза министърът на културата Вежди Рашидов.

На откриването на музея присъстваха депутатите от ГЕРБ Даниел Георгиев и Цветан Сичанов, зам.-директорът на Националния исторически музей Цветана Кисьова и зам.-директорът на Националния археологически музей Бони Петрунова, областният управител Красимир Живков, зам.-областният управител Росица Иванова, председателят на ОбС, общински съветници, представители на общинското ръководство, общественици, ученици, граждани.
Лентата на Исторически музей – Ботевград прерязаха Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Георги Георгиев.

Да припомним, че изграждането на новия исторически музей започна на 1 юли 2010 год. Строителната фирма „Европа 7” изпълни проекта в срок. Изработката и реализацията на проекта за вътрешно художествено оформление са дело на фирма „Арка”.