Месеци наред в медийното пространство се тиражираше новината за незаконното „Министерство на веселието" край язовир Ивайловград. 30-тина дни след като започна неговото събаряне, се появи и второ „весело село" - този път на язовир Цонево, който е разположен по поречието на река Луда Камчия, съобщава БиТиВи.

Село Дебелец е било заличено през 1967 година, за да се построи този язовир. Жителите са обезщетени от държавата с пари и земя на други места. Когато през 1992 година излизат законите за реституцията, бившите жители на селото си поискали имотите. Но Дебелец няма статут на населено място и земята не може да се реституира. Затова през 2007 година е инициирана подписка с искане Дебелец да стане село. 53 души заявявили, че постоянно живеят там и искат да си направят адресна регистрация.

Според следовател Илияна Асенова жителите са били подведени - обещани са им дърва за огрев, получили са обещания за благоустрояване на Дебелец като стане село. Други хора са излъгани, че ще им върнат имотите, въпреки, че някои от тези земи се намират под нивото на язовира.

Въз основа на тази подписка, през 2007 г. статутът на селото е възстановен с указ на президента на страната. Тогава започват и строежите на „апетитното" място.

Министерството на околната среда и водите определя "Цонево" за резервен източник за питейно-битово водоснабдяване и учредява санитарно-охранителна зона. В част от зоната се забранява или ограничава „създаването на нови и разширяването на съществуващи селищни територии за постоянно и сезонно ползване".

Следователите посочват, че тези мерки се пренебрегват от т. нар. елит на в Провадия и Дългопол - става дума за съдии, висши полицаи, нотариус, общинари, кметове, и има основание за образуване на дело за организирана престъпна група, в която влизат кмет, нотариус и адвокат.