Бургаски полицаи разбиха група за кражби на автомобили от България и страни от ЕС с цел трафик към държави от Близкия изток.

Работата по случая започнала преди няколко месеца. В рамките на специализирана полицейска операция в три области и пет общини са задържани 10 души, които били част от схемата. Установени са 18 крадени луксозни автомобила от марките „Мерцедес", „БМВ", „Порше,  „Ауди", както и три камиона „Волво".

Арестуван е и ръководителят на групата - В.Д. (40 г.), от Св. Влас, криминално проявен във връзка с посегателства спрямо МПС. Сред другите участници са - С.Х. (40 г.) от Харманли, също криминално проявен, който придружавал инкриминираните автомобили до Турция, където ги предавал на купувач и връщал парите от продажбата и П.Д (45 г.) от Свиленград, криминално проявен - осигурявал безпрепятственото преминаване на автомобилите през  границата.

Другите седмина задържани са били шофьори на луксозните автомобили и камионите. Това са Л.Б. (43 г.) от София; М.З. (60 г.) от Сливен; Г.У. (30 г.) от Бургас; Н.Д. (40 г.) от Харманли; К.С. (41 г.) от Любимец и Б.Б. (40 г.) и С.Б. (41 г.) от Свиленград . Те са разпитани като свидетели и след изтичането на срока на полицейското задържане са освободени.

Организаторът и двамата участници в организираната престъпна група са привлечени като обвиняеми и са задържани в следствения арест в Бургас за 72 часа. Спрямо тях предстои налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража."