Депутатът Ангел Георгиев от "Възраждане" кара БМВ за 100 лева


Единствено Браминимир Балачев има яхта, а Стоян Георгиев - самолети


Скъпи автомобили, яхта и самолети притежават част от народните ни представители в 47-ото Народно събрание. Това става ясно от имуществените декларации, които са подали пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Екипът на "Отворен парламент" отново е обобщил данните, свързани с активите на депутатите, като днес представя какви моторни превозни средства имат те.


Общо 164 от настоящите депутати са посочили, че в лично качество притежават 219 леки и товарни автомобили, мотоциклети, лодки и др. Стойността им възлиза на 5 224 876 лв.


В допълнение, 11 депутати са декларирали, че само техните съпрузи са собственици на 13 различни видове моторни превозни средства.


Част от депутатите изплащат автомобили по лизингови договори. Не може да се установи обаче конкретният брой на тези превозни средства, нито колко струват те, защото не се знае дали посочените за тях суми са обща или остатъчна стойност.


Най-предпочитаните от народните представители марки автомобили са "Мерцедес" (27 броя), "Тойота" (24 броя) и "Фолксваген" (21 броя), показват данните.


Депутатът с най-много превозни средства е Гюнай Хюсмен (ГЕРБ), показват данните в декларациите. Той притежава 5 автомобила, като тяхната собственост е разделена със съпругата му. Бившият областен управител на Разград е обявил и най-скъпия автомобил в този парламент. Става въпрос за "Мерцедес S 580 4МATIC" придобит през 2021 г. за 319 300 лв. Отново той е декларирал още един Мерцедес", закупен през 2014 г. за 250 000 лв.


Сред собствениците на по-скъпи коли се нарежда депутатът Бранимир Балачев (ГЕРБ) с "Ауди Q7" за 143 400 лв. Автомобилът е съсобственост със съпругата му.


Най-евтиният автомобил е декларирал депутатът Ангел Георгиев от "Възраждане", който се е сдобил със западно БМВ за едва 100 лева.


"Най-необичайната" марка автомобил е "Тофаш Доган" - турски автомобил с декларирана стойност от 350 лв. Той е собственост на Сезгин Мехмед от ДПС.


Бранимир Балачев (ГЕРБ) е единственият депутат, който е декларирал, че притежава яхта. Това е ветроходната Sun Odyssey, но от данните в имуществената декларация не става ясно точният ѝ модел.


Той е собственик на яхтата, заедно със съпругата си, като сумите, декларирани срещу имената на двамата, са по 58 676 лв. Балачев притежава и джет Sea Doo.


Депутатът от "Продължаваме промяната" Стоян Георгиев е собственик на самолети. Преди да стане народен представител той е бил пилот и собственик на фирма за селскостопанска авиация. В декларацията си е посочил два лични самолета "Чесна", които са в съсобственост със съпругата му. Също така е описал и 6 летателни апарата на фирмата, управлявана от неговата съпруга.


Стоян Георгиев беше водач на листата на "Продължаваме промяната" в Силистра. Той започва кариерата си на професионален пилот през 1981 г. в селскостопанска авиация. 14 години по-късно създава една от първите авиационни фирми за селскостопанска авиация в България. През 2005 г. стартира учебен център за обучение на професионални и любители-пилоти. В него са обучени над 40 професионални пилоти, които летят като командири на самолети в гражданската авиация.


Стоян Георгиев е председател на Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства с максимална излетна маса до 5700 кг. Той има пролетени повече от 12 000 часа във въздуха. В учебния център е главен пилот, инструктор, проверяващ и преподавател по теоретична подготовка.