Кризата с интернет сигурността в Sony се задълбочи в понеделник, след като от компанията разкриха, че хакери са откраднали данни на още 25 млн. потребители на нейните системи за компютърни игри при втори масивен пробив.

Атаката, която от Sony разкриха в понеделник, се е осъществила ден преди масивния пробив в PlayStation Network, който доведе до кражбата на информация за 77 млн. потребителски акаунта, съобщи агенция "Ройтерс". За този пробив компанията разкри повече информация миналата седмица.

В съобщение до своите клиенти, Sony заяви: "Преди вярвахме, че данните на потребителите на SOE не са пострадали при кибератаките срещу компанията". Въпреки това, от компанията допълват, че вчера са установили, "че потребителска информация от SOE може би също е открадната". Инцидентът се е случил на 16 или 17 април, т.е. преди по-големия пробив в мрежата на PlayStation, съобщава kaldata.com.

От Sony поясниха, че при новоразкритата атака са откраднати данни на потребители извън САЩ. Пробивът е довел до кражбата на 10 700 записа за директен дебит на клиенти в Австрия, Германия, Холандия и Испания и на над 12 700 номера на кредитни и дебитни карти на потребители извън САЩ.

Мрежата PlayStation позволява собствениците на конзолата за видеоигри да свалят игри и да играят срещу свои приятели. Мрежата Sony Online Entertainment, която е обекта на последния пробив, е мястото, на което се хостват игрите, които се играят на компютър чрез интернет.

В края на вчерашния ден от компанията заявиха, че имената, адресите, имейлите, рождените дати, телефонните номера и друга информация на 24,6 млн. потребители на нейните компютърни игри са били откраднати от нейните сървъри, както и от "стара база данни" от 2007 г.

Говорителят на компанията Таяна Родригес, цитирана от AP, заяви, че все още няма данни, че откраднатата информация е използвана за финансови измами. Мрежата на SOE, която е базирана в Сан Диего, Калифорния, е била спряна от Sony в понеделник. В резултат на това игри, като DC Universe и базираната във Facebook Fortune League, вече са недостъпни.

Sony вече съобщи, че ще рестартира PlayStation Network тази седмица. От компанията обявиха, че постепенно ще бъдат възстановявани услугите за сваляне на игри, филми и музика. PlayStation Network е спряна от 20 април.