Фосилизираните останки на шест млади динозавъра, открити на едно и също място в Китай, показват, че животните са започнали да сформират социални групи по-рано, отколкото се смяташе досега, предаде Ройтерс.

Откритието хвърля светлина върху живота на динозаврите с човки от вида Psittacosaurus и върху корените на социалното поведение на техните потомци, сред които трицератопсите и протоцератопсите, обяснява ръководителят на изследването Пол Барет от Британския природонаучен музей.

"Като цяло не знаем много за поведението на ранните динозаври, но изглежда, че те били социални животни и са живеели в групи", казва Барет.

Динозаврите от вида Psittacosaurus са били дребни тревоядни животни, обитавали териториите на днешните Китай, Монголия, Сибир и Тайланд преди 130 - 100 милиона години. Те са ранни родственици на трицератопсите и протоцератопсите.

Най-големият от намерените в Китай шест млади динозавъра е бил на възраст между 1,5 и 3 години по времето на смъртта си, с дължина около 50 сантиметра и тегло около килограм. Възрастните представители на вида са достигали на дължина до 2 метра и тегло около 30 килограма