Ботевградчани отбелязаха 66 години от победата над хитлерофашизма и Деня на Европа. Тържествената програма по този повод се състоя в зала “Ботевград”. Тя започна с бурни аплодисменти в знак на благодарност към ветераните от войната. Последва слово на Цветан Николов – председател на Съюза на ветераните от войната, носител на 12 отличия за участието си във Втората световна война, между които два ордена за храброст. Той припомни героичните битки по време на Втората световната война, довела до пълна разруха на много държави и унищожението на повече от 50 милиона души.

“Цивилизована Европа не познава такова човекоядство, жестокост, варварство и разруха. Това е историческата истина, която човечеството трябва да знае и да помни, че Втората световна война бе най-мащабната, най-смъртоносната и най-разрушителната с фашисткото нападението на 22 юни 1941 год. над Съветския съюз”, каза в словото си Цветан Николов. Той разказа и за участието на българската армия във войната. “9-ти май действително трябва да се чества като двуединен празник - на победата и на Европа”, каза Цветан Николов и допълни: “В този ред на мисли ще кажа, че няма български ветеран, който да не благодари на държавата, която се стреми да ни осигури по-достоен живот. Благодарим и на общинското ръководство, и лично на кмета на общината г-н Георгиев за изключителното голямо уважение и признателност към ветераните от Ботевградския край, за материалната и морална подкрепа.”.

Поздравление към ветераните поднесе кметът Георги Георгиев. “Аз съм убеден, че няма ветеран от войната, който да не чества 9-ти май като свои втори рожден ден. Защото съдбата му е дала възможност той да се завърне жив при своите близки в родината”, каза кметът и увери ветераните, че техният подвиг няма да бъде забравен.”

Поздрав към ветераните от войната отправи и Стоян Стоянов, председател на Български антифашистки съюз – Ботевград.

Тържествената програма продължи с изпълнения на малчуганите от ЦДГ “Звънче” и вокална група “Фламинго” с ръководител Григор Григоров.

Гост на празника в Ботевград, посветен на Деня на победата и Деня на Европа, бе Алексей Ситников, втори секретар в посолството на Русия в България. Той поднесе венец на Морената в памет на загиналите във войните. Венци и цветя поднесоха още: кметът Георги Георгиев, председателят на ОбС Маргарита Кирова, общински съветници, представители на общински фирми, училища, детски заведения, партийни и неправителствени организации.
Цветя пред Морената бяха поставени и от името на депутата от ГЕРБ Даниел Георгиев.