По повод днешния двоен празник – 69 години от края на Втората световна война и победата над хитлерофашизма и Ден на Европа, в големия салон на читалище „Христо Ботев” се състоя тържествена програма, организирана от Община Ботевград и местните структури на Съюза на ветераните от войната и Национално движение „Русофили”. Със ставане на крака присъстващите на тържеството посрещнаха знамето на ветераните и изслушаха химните на България и Обединена Европа. 


В знак на благодарност, уважение и почит ръководството на Сдружението на руските граждани, живеещи в Ботевград, връчи емблемата на победата – „Георгиевска лента”, на ветераните от Втората световна война -  Цветан Николов – председател на ОбС на ветераните от войната, участник в двете фази на Отечествената война, Иван Иванчовски – участник в първата фаза на войната, Тодор Николчовски – участник в първата фаза на войната, Никола Бончев – участник във втората фаза на войната, Стойчо Илиев – участник във втората фаза на войната, Стоян Вутов – участник във втората фаза, и Никола Вутовски – също участник във втората фаза на войната.


Последва кратък исторически доклад от Цветан Николов. Ветеранът припомни моменти от славните битки, довели до победата над хитлерофашизма, и участието на българските воини в тях.


„Девети май все по-категорично се утвърждава като Ден на Европа. Бели гълъби – символи на мира – литват в небосвода, хора танцуват по площадите на Стария континент под звуците на  „Ода на радостта”. Всичко щеше да е прекрасно, защото Бетовен е велик композитор и музиката му е мехлем за душите, ако с всяка изминала година тенденциозно не се заглушава ехото от Втората световна война. Това се прави уж да заздравеят раните от нея и да не се напомня, особено на победените, за огромната им трагедия. Но е несправедливо не само за милионите жертви, а най-вече заради пренебрегването на опасността да се повторят горчивите уроци на историята. Мераклии за фюрери в днешния ден колкото щеш по света, пък и у нас”, с тези уводни думи Цветан Николов започна доклада си. Също така той изрази надежда, че събитията в Украйна няма да доведат отново до пълномащабна война.


Поздрав и благопожелания към ветераните отправи кметът Георги Георгиев. Той се обърна и към учениците, дошли на тържеството, с думите: „Уважаеми младежи, във Вашите учебници, по политически причини, през последните години липсват много факти от историята на човечеството и от историята на България. Но това не означава, че когато нещо липсва в учебниците, Вие не трябва да се интересувате от историята на Родината и българския народ. Предавйки фактите на своите деца и внуци, няма да позволите на фашизма да се възроди. ”.


Честването на празника продължи с концерт на БГ дуета „Червено и черно”.


След края на тържеството в читалището, се проведе традиционната тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя на морената в памет на героите от Община Ботевград, намерили смъртта си на бойните полета.