Цигари, скрити зад черупки от охлюви, задържаха митничари от Митница Югозападна.

В ранните часове тази сутрин митническите служители спрели за рутинна стоп проверка камион „Скания", пътуващ от Гърция за Румъния и управляван от румънки гражданин, съобщават от Агенция Митници. По документи превозвал 25 тона черупки от охлюви.

При огледа на документите митничарите се усъмнили в румънския хладилен камион и го отклонили в хале на Митническо бюро „Кулата" за сканиране и щателна проверка.

Рентгенът показал, че освен обявения товар - черупки от охлюви, камионът превозва кашони с цигари. Задържаното количество цигари Classic, скрито зад тапа от черупки от охлюви, е 120 000 кутии.

При разтоварването на камиона митническите служители установили, че освен шест палета кашони с черупки в началото на товарния отсек, във вътрешността на хладилното ремарке са подредени шахматно кашони с цигари и такива с черупки. Черупки имало и в някои от кашоните с цигари.

Дълбоката тапа и шахматната подредба са новост в подхода на контрабандистите, която цели укритите цигари да останат невидими за рентгена и да заблудят проверяващите, коментират митнически експерти.

За случая е уведомена окръжната прокуратура. Шофьорът и камионът са задържани.