От идния месец държавата ще дава безвъзмездно 50% от парите за саниране на многофамилни жилищни сгради. Осигурени са 63 милиона лева по оперативна програма “Регионално развитие”, които ще стигнат за 500-600 сгради.
За първи път държавата вади реален ресурс за обновяване на сградния фонд. Най-остър е проблемът с панелните блокове. От друга страна заделените 63 млн. лв. са недостатъчни. За санирането на всички вехти блокове са нужни 7-8 млрд. лв.
Собствениците на жилища в отделни блокове няма да се състезават на конкурентен принцип. Парите ще се дават на принципа “Първият печели” до изчерпването им.

Ще се финансира поставяне на изолация, смяна на дограма, ремонт на покрив и поставяне на слънчеви панели. Документи ще се подават от сдружението на собствениците в сградата. Сега има проблем със сдруженията, защото за създаването им са нужни подписите на всички притежатели на жилища. Но в парламента предстои обсъждането на промени, с които сдружение ще се прави със съгласието на собствениците на 67% от площта в сградата.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще обяви обществена поръчка за избор на мениджъри за управление на проекти. Те ще помагат на собствениците при кандидатстването за енергийния одит, техническото обследване и подаването на документи.

МРРБ преговаря с Европейската комисия енергийният одит да се финансира 100% от еврофондовете.