Исторически музей – Ботевград ще отбележи европейската инициатива „Нощ на музеите" с различни прояви. Както вече писахме, на 14 май музеят ще работи от 8 до 24 часа. Официалното откриване на инициативата започва от 18.30 ч. с изпълнение на смесен градски хор „Стамен Панчев” с диригент Таня Цонкова. От 19.30 часа в залата по етнография ще се проводе концерт на група за фолклорни песни с ръководител Стоян Димитров. Половин час по-късно на последния етаж в музея ще прозвучат изпълнения на Любомира Вушева. От 20.30 часа следват изпълненията на фолклорен състав „Ботевградска младост”.
По време на инициативата, в изложбена зала „Орханиец”  ще рисуват възпитаници на Школата по изобразително изкуство с ръководители Димитринка Томова и Станислава Комитска.
Ботевградските художници също ще участват в Нощта на музеите. Те ще подредят изложба на открито /пред музея/.
В програмата са включени и други прояви, които ще представляват интерес за посетителите.
Организатори на програмата, посветена на европейската инициатива „Нощ на музеите”, са: Община Ботевград, Исторически музей – Ботевград и Народно читалище „Христо Ботев”. Входът ще бъде свободен, съобщи Тодорка Коцева, директор на музея. Тя информира още, че на 18 май, когато се отбелязва Международния ден на музеите, ще бъдат връчени свидетелства за дарения на всички дарители, които се включиха в събирателската дейност на музея. Припомняме, че тя стартира през септември 2010 година.