Европейската инициатива "Нощ на музеите" предизвика голям интерес в Ботевград. Залите на новия музей се изпълниха с граждани, които разглеждаха с интерес експозициите. Специално за посетителите бе организирана богата музилкална програма с участието на: смесен градски хор „Стамен Панчев”, групата за фолклорни песни с ръководител Стоян Димитров, Любомира Вушева, фолклорен състав „Ботевградска младост”. Изпълненията на местните таланти придадоха особена тържественост на проявата. В Нощта на музеите дейно участие взеха и възпитаниците на Школата по изобразително изкуство с ръководители Димитринка Томова и Станислава Комитска. Бъдещите художници рисуваха пред погледите на посетителите. Рисунките им ще участват в изложба, посветена на 1 юни – Международен ден на детето, съобщи Тодорка Коцева, директор на Исторически музей - Ботевград. 
Ботевградските художници също се включиха в европейската инициатива „Нощ на музеите”. Те показаха свои творби пред сградата на музея.

Инициативата "Нощ на музеите" се отбелязва за първи път в нашия град. Тя предизвика голямо оживление и създаде истинска празнична атмосфера в почивния ден. 

Европейската нощ на музеите и галериите се организира във всички страни от Съвета на Европа за седма поредна година. В тазгодишното й издание участват близо 3000 музея и галерии от цяла Европа. Целта на инициативата е да накара най-вече младите хора да влязат в музеите и художествените галерии.