Датата 11 май не беше избрана случайно за изпращане на трите класа от ХІІ клас в Професионалната гимназия „Тодор Пеев” в Етрополе. Този ден православната църква почита двамата равноапостоли светите братя Кирил и Методий.
С години, може би, за двете училища, от които е съставена сегашната гимназия, пък и за нея след това се говорят не особено лицеприятни неща. Подготовката и самото тържество показа, че е настъпила коренна промяна в мисленето и поведението в това училище.
Учениците и от трите класа показаха, че са наистина „един неразделен клас”. И раздялата им с техните учители и най-вече с класните им ръководители беше  най-затрогващата част от цялото тържество. И най-предубедените не можеха да не забележат топлината и обичта, които тия довчерашни ученици питаеха към своите преподаватели. Научихме, че предният ден преди тържеството отишли в купом при директорката с молба да не ги забравя никога. И тя им го обеща пред всички в приветственото си слово. „Добрият човек е устроен така, – каза още тя – че бързо забравя злото и винаги помни доброто. Затова искрено ви пожелавам и вие никога да не забравяте хората, които са ви помагали и винаги да носите доброто и чистото в себе си.”
Словото на Борислава Дакова, класен ръководител, се отличава много и много от нещата, които обикновено се изказват при такива.
Росица Христова прочете приветствения адрес от кмета на Общината инж. Богомил Георгиев и също от свое име приветства отиващите си от училището дванадесетокласници.
Техните съученици от девети и единадесети клас им пожелаха попътен вятър в живота.
Много нови и впечатляващи неща имаше в „сценария”:
- на излизане от училището абитуриентите бяха изпратени с китка здравец и питка с мед.
- пуснаха балони във въздуха, но като добра поличба, че тези деца винаги ще се връщат в своето училище, балоните се закачиха на едно от най-високите дървета в двора на училището.
- предаване на училищното знаме на знаменна група от ХІ клас.
- всеки клас засади по едно дърво в двора на училището.
- най-впечатляващо нещо обаче бяха номинациите, с които почти всички ученици бяха характеризирани в шарж.
- такива номинации бяха дадени и на техните класни ръководители.
Тържеството беше уважено от Росица Христова – заместник-кмет на Общината, Росица Иванова – главен специалист ПКВ, Румен Петров - секретар на НЧ "Тодор Пеев 1871" Етрополе.
На добър час, мили дванадесетокласници и успешна реализация в живота извън училището! След последния звънец и менчето с водата, абитуриентите се простиха с училищното знаме. И си направиха обща снимка за спомен пред входа на училището.