В следващата версия на най-разпространения браузър, се очаква сайтовете да преминават Acid2 теста, каза един от работещите по браузъра вчера. Това звучи наистина странно, и това на което набляга той е, че много от сайтовете могат да се чупят в браузъра нагаждайки се за определен браузър.

Един от проектантите на браузъра, каза наскоро в блога си, че искат Internet Explorer 8 да стигне на много по-високо ниво от всяка предишна версия, но огромния проблем е със сайтовете, към които още преди години са били приложени трикове за да се показват правилно под IE6.

IE7 в момента е оборудван с функция наречена "quirks mode", която му позволява да показва сайтове нагодени да работят с погрешното разбиране на IE6 за web стандартите. Другият режим е "standards mode", който е началото на обратния завой и насочването на Internet Explorer към web стандартите промотирани от W3C и Web Standards Project.

Дори IE8 ще отиде една стъпка напред. Той ще бъде екипиран с трети режим на работа, придържащ се стриктно към стандартите.

Засега няма име на новия режим, но някой го наричат "super standards mode", и той ще бъде извикван чрез META таг вкаран в HEAD частта на сайта.

"Разработчиците на много сайтове, са работили здраво за да преодолеят грешките в IE6 и сега очакваха IE7 да работи както IE6. Разрабочиците очакваха да работи по същия начин, без да се спазват спецификациите, защото вече са били направили съдържанието си да работи с нашия модел."

Сегашното настроение в Microsoft е, да се направи IE8 оптимално работещ със стандартите, и да се очаква сайтовете да изпълнят тяхната част и да се придържат към тях.