Преди време от Microsoft казаха, че продължават да работят по IE, въпреки че не обявяват никакъв прогрес или евентуален roadmap.

Времето вече е дошло, IE8 преминава Acid 2 теста и показва ухиленото личице както трябва, без размествания. Всеки работещ в web сферата би бил изключително доволен да чуе, че IE вече няма да прави проблеми (да се надяваме).

На пръв поглед Acid 2 теста е много прост, но показва много нагледно сложността при web стандартите. Показването на Acid 2 страницата правилно е гаранция, че браузъра е съвместим със стандартите.

Главната цел на стандартите е разработчиците работещи по 1 сайт да не се налага да правят различни модификации за да може той да работи във различните браузъри по един и същи начин, а нещата да могат просто да работят от раз във всички браузъри еднакви.

Проблемът, които отчасти спъва прогреса при Internet Explorer е "обратната съвместимост". В момента има толкова много сайтове (включително и този), които правят различни "трикове" за да се показват добре под Internet Explorer, така че оправянето му може да доведе до нови проблеми с тях. Хората очакват един нов браузър да е по-качествен от предишната си версия, а не всичко да изглежда разместено при него (кой би го ползвал тогава?).

"Целта ни при IE8 е да се придържаме към стандартите и да имаме изключително качествено внедряване на тях в браузъра, без да счупим това, което сме изградили досега.", пише в блога на групата от Microsoft разработваща браузъра.

"Втората част от тази цел е нещо, което научихме при IE7. Той има доста по-добра CSS поддръжка, което го прави почти равен с другите браузъри, но поради триковете, които разработчиците прилагат заради стари версии на браузъра, някой сайтовете просто се развалят."

"Ние уважаваме работата на всички тези разработчици и не искаме милиони страници по света да изглеждат зле в IE8, така че ще поработим значително върху обратната съвместимост."

Изглежда Internet Explorer е на прав път отново, след като внесе доста подобрения с 7мата си версия. Firefox на Mozilla пък преминава Acid 2 теста от версия 3, която все още е бета и се очаква да излезе догодина. От Opera пък от доста време го преминават, но сайта рендира определени страници изключително малоумно, което е и една от причините за ниския му пазарен дял (около 4%).
Очаква се първата бета на Internet Explorer 8 да излезе в началото на 2008 година.



Проверете как се справя вашият браузър сега - направете Acid II теста