Наскоро Лотар Матеус навърши 50, а изглежда на не повече от 35, което си е шок на фона на „професионалистите" с бирени шкембета от А група. „Понеже живях дълго в Италия", обяснява скромно капитанът на световния шампион от 1990. „Продължавам да тренирам и да играя футбол, тенис, да карам ски и сноуборд. Когато усетя, че предишната вечер съм изпил повечко вино или съм преял, веднага се засилвам към фитнеса. А и случих на бивши съпруги - едната беше "Мис Швейцария", друга има собствена модна линия в Сърбия, последната е манекенка. Попил съм достатъчно", обясни пред "Плейбой" той.

Матеус разбира се говори и за футбол в обширното си интервю. За нападателя от Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов той заяви, че го харесва и безспорно е супер футболист, но уважава решението му. "Той очевидно има някакъв проблем с някого, но не и с мен. Отдавна се познаваме, многократно му звънях по телефона, но в крайна сметка трябваше да се съобразя с желанието му, колкото и да не ми е приятно. За съжаление неговото отсъствие е разликата с, да речем, Черна гора - те имат двама добри голаджии, а ние - не. Бербатов се махна и няма кой да го смени, което е пълен абсурд", заключава националният селекционер на България по футбол.

Матеус със съжаление отбелязва, че Валери Божинов, за когото напоследък се шуми най-вече около връзката му с Николета Лозанова преди 6-7 години е бил един от най-големите таланти в света. "Гледах го в Лече и беше по-добър от Уейн Рууни! (разпалва се) Хайде, питайте го защо е на пейката в Парма?! Питайте го какво е правил през последните 7 сезона? Не може да го оправдаваме с контузиите, защото аз съм претърпял 12 операции в кариерата си. Тук става въпрос за психика - той няма правилната нагласа за професионален футболист! Животът си е негов, но ме е яд, че когато притежаваш такъв потенциал, трябва да играеш в Манчестър Юнайтед, Байерн или Реал Мадрид. А той къде играе? Никъде! На пейката в Парма", разпалено коментира Матеус.

И продължава: "Посланието ми към него е да приказва по-малко и да работи повече - само така някога може би ще се завърне в националния. Защото съм убеден, че не бях талантлив колкото него, но бачках като луд всеки божи ден".