Премиерът Бойко Борисов се успокоява като чуе поздравленията на европейските ни партньори.
„Като чуя „кънгръчулейшън” ми става достатъчно мило, като мехлем за душата ми”, сподели премиерът след срещата си с директорът на Европол Роб Уейнрайт.
Министър-председателят коментира, че успешните полицейски операции и отзивите на службите за тях са достатъчен отговор на исканията за оставка на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Припомняме, в последния си доклад Европол определя Варна като един от входовете за кокаина. По думите на Борисов в момента има бум на различни пътища, по които да се разпръсква кокаинът и допълни, че Варна е една от точките.

Той коментира, че резултатите от операция „Лунна светлина” са влезли в докладите на Европол и в Департамента на САЩ заради огромните количества заловен кокаин.

Борисов припомни и че акцията е реализирана пред 2002-2003 година във Варна (дрогата бе открита в Пловдивско, бел.ред.) и допълни, че картофеното пюре се оказало 5.2 тона кокаин от Боливия.
По думите му, естествено е това да влиза в доклада, тъй като не става въпрос за 5 килограма, а за много по-големи количества.

Премиерът посочи и успешната акция от преди няколко дена, когато бяха заловени 460 килограма кокаин в съвместна операция с френската страна.

По повод операция „Еврото", Борисов заяви пък, че ако правителството на ГЕРБ не беше дошло на власт, фалшивите банкноти щяха да бъдат разпространени и в други държави.
Той поздрави екипа на МВР и колегите им от Европол, работили по операцията с фалшивите евро.

„Благодаря, че с общите усилия на Европа, на България, ние пестим пари на европейските данъкоплатци, на българските данъкоплатци и развиваме не само в борбата с фалшивото евро, с фалшивите кредитни карти и скиминг устройства, с крадените коли, с организираната престъпност”, подчерта министър-председателят.

Борисов повтори за пореден път как в периода 2003 - 2004 година са похарчени пари на българския и на европейския данъкоплатец и е задържана групата, изготвяла „перфектните копия на единната европейска валута”.

„Те бяха осъдени условно три години с, разбира се, много „тежък” изпитателен срок от пет години, който разбира се сега е изтекъл, и аз не мога да обясня – защо условно”, ядоса се Борисов. Освен това той допълни, че машината за печатане на банкнотите била върната на „собствениците”.
„Няма как да го обясня на директора на Европол и просто му казах, тази българска поговорка – „Луд умора няма, той само се поти”. Това е ролята на МВР в България”, посочи Бойко Борисов.

Вътрешният министър Цветан Цветанов от своя страна каза, че е уверил директора на Европол Роб Уейнрайт, че както през последните две години, така и занапред, правителството ще играе основна роля да подпомага реалната борба срещу трансграничната организирана престъпност в страните от ЕС и САЩ.

По всяка вероятност експертизата, която ще бъде направена допълнително, вероятно ще докаже, че сме сред „производителите” на най-хубавата фалшива банкнота от 500 евро в ЕС. Заедно с директора на Европол у нас са и двама експерти, които изготвят експертизата.
Премиерът Борисов изтъкна, че не е повод за гордост, че страната ни е „производител” на най-добрите фалшиви евробанкноти.

Борисов каза, че по време на срещата са били обсъдени и предстоящи операции в страните от Европейския съюз. Директорът на Европол е бил запознат и с последната полицейска операция срещу автокражбите, защото противозаконното отнемане на моторни превозни средства и застрахователните измами са проблем в Европа.

По повод на нея Цветан Цветанов каза, че полицаите са знаели, че Картофа заедно с неговия съучастник, застрелян при специализираната полицейска операция, отварят автомобилите за около 30 секунди. Вътрешният министър се извини за неточността, че при залавянето на автокрадците самият той обявил, че автомобилите за отварят за 30 секунди. По думите на вътрешният министър, при задържането си автокрадецът заявил, че е обиден, защото прави това за 10 секунди.

„Това показва още веднъж колко добри са, колко подготвени са представителите на организираната престъпност, мобилността, с която се придвижват в страните от ЕС и извършват престъпления на територията на Съюза”, коментира вицепремиерът.

„Българското участие е едно от най-добрите в Европа по отношение на борбата с фалшификацията на евро”, похвали работата на българските служби директорът на Европол Роб Уейнрайт.

„Щастлив съм от отличната съвместна работа на Европол, съвместно с българските власти”, каза още той. Уейнрайт посочи, че не е в позицията да коментира съдебната система в България, но допълни, че една силна, категорична ответна реакция на съдебната система би била важна предпоставка за справяне с престъпността.

„Много е важно съдебната система и полицейските органи да работят съвместно, като екип, за да разбият организираната престъпност”, коментира той. На разположение на българските власти ще бъдат предоставени както оперативна информация, така и експерти от Европол, увери директорът на европейската структура.
„Съвместно ще усилим много вниманието и контрола”, даде заявка премиерът Бойко Борисов.

Той е убеден, че рано или късно се достига до успех. „Бъдете сигурни, че колегите са убедени в това, което правим и това, което ще направим, ще даде резултат”, заяви той.
Директорът на Европол Роб Уейнрайт каза, че е доволен от българския отговор, от българската реакция по отношение на различни проекти, които се реализират от Европол, включително кокаина.

„Променя се пейзажът на организираната престъпност в Европа. Не е нормално за една престъпна група вече да се специализира в една престъпна дейност”, коментира още директорът на Европол и допълни, че това още повече затруднява разследващите органи.
Той даде пример с международния трафик на кокаин от Латинска Европа и посочи, че успешните действия на правоохранителните органи са принудили трафикантите да действат така, че днес има много входни точки за влизане на кокаина в Европа. Европол смята, че една от тези точки е Варна, коментира директорът.