Неправомерно източване на 400 000 лева от бюджета на НОИ разкриха служители от „Икономическа полиция" при СДВР, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Разследването за неправомерното получаване на обезщетения за временна неработоспособност и за безработица посредством документи с невярно съдържание е продължило близо половин година. То стартирало, когато столичните служители на „Икономическа полиция" засекли огромни несъответствия в размера на заплати и изпълнявана длъжност в регистрирани фирми без сериозни приходи.

В хода на оперативните действия е установено, че фирмите са от т. нар. „кухи" и чрез тях двама столичани - И.П. (32 г.) и Е.В. (33 г.) източвали незаконно бюджета на НОИ.

Последвали претърсвания на три адреса, обитавани от тях, от които са иззети множество печати на фирми, трудови договори и болнични листа с невярно съдържание, електронни подписи и дебитни карти.

Организаторите на престъпната схема  са задържани за 72 часа. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.