Правителственият самолет, с който е пътувал „първият човек" в държавата до 1989 година Тодор Живков Ту-154 ще бъде потопен край Варна и ще бъде превърнат в изкуствен риф за тренировки на водолази и любители на гмуркането.

Това е съобщил председателят на Българската морска камара к.д.п. Богдан Богданов, който е и ръководител на операцията.

Самолетът Ту-154 ще бъде транспортиран днес до Морската гара във Варна и ще бъде потопен на 25 май на около 2 мили курорта "Св. Св. Константин и Елена" на дълбочина 22 - 23 метра.

Самолетът, произведен през 1971 година, има максимална височина 11 метра. Над него ще има място за свободно плаване на малки плавателни съдове до 10 метра.

Бившият правителствен самолет в момента е само тяло с тегло от около 30 тона. От него е извадено всичко, включително и двигателите. Почистен е до степен да не замърсява морската среда.

„Старият правителствен самолет ще се превърне в изкуствен риф, където ентусиасти леководолази ще могат да се потапят", сподели капитан Богдан Богданов и допълни, че това ще бъде подводна атракция, каквито по света има много. С най-голям опит в потапянето на плавателни съдове, включително и самолетоносачи, са американците.

В България това се прави за първи път и по всяка вероятност самолетът ще бъде най-големият, потапян в света. Според Богдан Богданов атракцията ще привлече не само български, но и леководолази от други страни.