Британският мобилен оператор Orange и подразделението на банка Barclays - Barclaycard, дадоха за първи път възможност на гражданите на Великобритания да пазаруват чрез мобилни телефони, съобщи BBC News.

Безконтактната платежна мобилна система Quick Tap засега позволява да се купуват стоки до 15 лири, но към нея се присъединиха доста големи вериги магазини.

За да си купите, каквото желаете, достатъчно е да приближите своя мобилен телефон до специално поставения в магазина или ресторанта модул, който работи с технологията Near Field Communication (NFC), който поддържа много безжични системи за разплащане.

Преди това обаче трябва да имате кредитна карта от Barclaycard, а така също ще ви трябва и специална телефонна слушалка , пригодена за безконтактни разплащания. Идеята за мобилен портфейл печели популярност в цяла Европа. Quick Tap е съвместна разработка на Orange и Barclaycard, съобщава kaldata.com.

"Започва революция в начина, по който плащаме за стоките, пазарувайки по главните търговски улици", коментира Пипа Дън, вицепрезидент на Orange. Очаква се по време на Олимпийските игри в Лондон през следващата година покупките, транспорта и билетите да е възможно да бъдат заплащани чрез безконтактната технология. Към настоящия момент има 50 000 търговски обекта във Великобритания, оборудвани с четци, които използват NFC технологията.

През януари тази година стана ясно, че NFC ще бъде част от iPhone и iPad, а Nokia още от 2008 година пусна телефон с подобен чип. Технологията се използва и от смартфона Google Nexus S.