Мобилният телефон вече е в джоба на всеки човек, а някои имат по повече от един апарат. Това невероятно високо ниво на употреба стимулира производителите да предлагат нови възможности с всеки следващ модел. През изтеклата 2008-а в телефоните се появиха характеристики, които дори не бяха мечтани преди две години. Какво обаче ще донесе настоящата 2009-а на мобилните потребители?

Браузване

Сърфирането в интернет с мобилен телефон все още е предизвикателство за повечето потребители. Най-големият проблем е малкият размер на екрана и съответно на текста. Браузъри като тези на BlackBerry Storm и iPhone обаче улесняват потребителите с функцията за увеличаване на изображението в избрана част от екрана.

Софтуер

В следващите 12 месеца производителите ще вграждат все повече полезен софтуер в своите мобилни устройства, за да могат потребителите по-лесно да синхронизират хендсета с персоналния компютър. Хората обаче не се възползват напълно от възможностите на софтуера. Изключение може би е iPhone и услугата iTunes, която е много удобна и почти всички потребители на смартфона я ползват.

Камера

Вече са достъпни телефони с 8-мегапикселови камери. През 2009 -а рядко ще се срещне нов апарат с по-малко от 5 мегапиксела. Не само резолюцията, но и функциите на мобилната камера се подобряват. Ще се наложат като стандартни възможности от рода на разпознаване на лице, фокусиране върху точка, ксенонова светкавица и оптичен зум.

Имейл услуги

Не всички от днешните мобилни устройства предлагат имейл функционалност. През настоящата година обаче все повече апарати ще идват с предварително инсталирани приложения, които осигуряват както уеб-базиран имейл (като Yahoo и Gmail), така и POP3/IMAP имейл.

GPS

Освен че през 2009-а ще са достъпни повече услуги, базирани на местоположение, но и всеки мобилен апарат от среден и висок клас ще идва с интегриран GPS модул. GPS ще се развие подобно на мобилните камери - първоначално производителите ги предлагаха като аксесоар, след това някои започнаха да ги вграждат в телефона, а сега те са навсякъде. Същото ще се случи и с GPS модулите.

HSDPA

Функцията 3G ще стане още по-популярна през настоящата година. Все повече хора сърфират през мобилния си телефон и скоростта става съществен фактор, а 3G може да я осигури. Към края на 2009-а HSDPA ще бъде предпочитаната технология за данни от всички производители.

Сензорни екрани

Нови технологии през настоящата година ще променят начина, по който потребителите използват сензорния екран. Ще се наложат мултисензорните възможности като тези в iPhone и LG KC910 Renoir, очакват се и много нови устройства със сензорни екрани.

Услуги, базирани на местоположение

Наличието на вграден GPS в мобилните телефони ще стимулира софтуерните компании да извлекат максимума от тази функционалност, като предложат услуги, базирани на местоположението. Потребителите ще могат да намерят интересуващи ги обекти на картата и директно да се обаждат от своя телефон. Един пример за напредъка е новото подобрено приложение Nokia Maps.

Социални мрежи

Манията по социалните мрежи обхвана първо потребителите на РС. През 2009-а година ще се наблюдава тенденция все повече хора да общуват в социалните мрежи чрез своите мобилни телефони. Устройства като BlackBerry вече се предлагат с предварително инсталирано приложение за Facebook. Ще се появяват и хендсети, специално проектирани за достъп до социалните мрежи.