Президентът Георги Първанов награди културни дейци, просветители и учени по случай националния празник 24 май.

Общо около 40 души получиха отличия в Гербовата зала на Дондуков 2, като наградените бяха разделени в две групи - читалищни дейци; хора на изкуството и науката - певци, артисти, режисьори, историци, археолози и много други.

Сред отличените бяха Васил Найденов, Искра Радева, Иван Иванов, проф. Димитър Овчаров и композиторът Димитър Симеонов.

Президентът Георги Първанов изтъкна и припомни постиженията на всеки един наградените.

Държавният глава каза, че изключително важна е ролята на читалищните дейци и допълни, че и днес читалищата са център на различни видове културна дейност - народни танци, самодейни театри, читалищни библиотеки.

„Този празник започва със знак на дълбоко уважение и признателност към читалищната дейност", заяви още Първанов.

Той посочи, че днес ще се състои 32-ият извънреден конгрес на читалищните дейци и посочи, че това е начин да се отбележи дейността на българското читалище през последните 150 години. Държавният глава каза още, че на този конгрес ще има представители на 2850 читалища.

Георги Първанов беше категоричен, че читалищната дейност е уникално явление и феномен и посочи, че победата по време на българското Възраждане е дошла от училищата, църквите и читалищата.

Минути по-късно Първанов поведе тръгналото от Президентството шествие по повод националния празник, което стигна до Софийския университет „Св. Климент Охридски".

В него се включиха много ученици от различни столични гимназии, учени и духовници. Почти всяко училище е представено с духов оркестър и мажоретен състав, приветствани от хилядите столичани излезли по централните софийски улици.