Сините се разбраха предварителните избори за кандидат-президент и кандидат-кмет на столицата да се проведат на 12 юни - неделя.
Днес в парламента партиите от Синята коалиция - СДС, ДСБ, БСДП и Радикалдемократическата партия - подписаха споразумение за общо участие във вота наесен.
Предварителните избори на 12 юни ще се проведат както обикновените избори. Всички желаещи да гласуват за сините претенденти ще могат да го направят в близо 700 секции в страната, чрез интегрална бюлетина.
За президент те ще избират между Румен Христов от СДС и Светослав Малинов от ДСБ, а за кмет на София - между Владислав Кисьов от СДС и посочения от ДСБ Прошко Прошков.
Иван Костов - председател на ДСБ:
"Аз много се радвам, че всички скептици, включително и сред вас, бяха опровергани, всички скептици в политическите партии също, бяха опровергани. Аз лично изразявам дълбоката си убеденост, че истинската десница, всеки, който се чувства неин представител, ще подкрепи кандидатите на Синята коалиция за кмет и президент."
Мартин Димитров - председател на СДС:
"Отиваме на тези избори с ясното съзнание, че сме единствената сериозна алтернатива. Не може да допуснем България утре да има кмет на София от ГЕРБ, при положение, че на нито едно от тези места те не се справят. България има нужда от коректив."
Автор: Светлозара Казасян - БНТ